sobota, 18 lutego 2012
Przepis na... makaron zapiekany z musem brzoskwiniowym
Chciałabym podzielić się z Wami naprawdę świetnym przepisem na makaron. Spędziłam dzisiaj kilka godzin w kuchni i efekt jest boski :)
Składniki
- średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu
- 0,5 litra musu brzoskwiniowego
- cukier waniliowy
- cukier puder
- szklanka 12% słodkiej śmietany
- płaska łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Trochę więcej niż połowę makaronu wykładamy na spód wysmarowanej masłem i posypanej bułką tortownicy. Mus brzoskwiniowy wykładamy na makaron. Na wierzchu rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnię.
Sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i proszkiem budyniowym, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż lekko się spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika. Podajemy, gdy wierzch jest lekko zarumieniony, a boki lekko odstają od formy.
Jeśli nie mamy gotowego musu możemy w bardzo prosty sposób go wykonać.
Brzoskwinie z puszki kroimy na drobne kawałki a potem miksujemy. Można dodać odrobinę cukru waniliowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
apetycznie wygląda, ale nie lubię makaronów na słodko ;P
OdpowiedzUsuńOjej, bardzo bardzo mi miło :) a u Ciebie wszystko wyglada mega apetycznie :) dołączam do obserwatorów i mam nadzieje, ze sie odwdzieczysz, jesli blog Ci sie podoba ;)
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam z przepisu ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron i.. brzoskwinie ;)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś z tym przepisem idealnie, a na dodatek nie jest zbyt trudny, więc chyba nie spalę kuchni! ;)
Dodaję do obserwatorów i czekam na kolejne przepisy,
pasujące do moich skromnych kulinarnych możliwości ^^
W wolnej chwili zapraszam do siebie - akurat rozdanie ;)
wygląda przepysznie :) ale pewnie ma duuużo kalorii ;d
OdpowiedzUsuń