sobota, 18 lutego 2012

Przepis na... makaron zapiekany z musem brzoskwiniowym



Chciałabym podzielić się z Wami naprawdę świetnym przepisem na makaron. Spędziłam dzisiaj kilka godzin w kuchni i efekt jest boski :)

Składniki
- średniej wielkości salaterka ugotowanego makaronu
- 0,5 litra musu brzoskwiniowego
- cukier waniliowy
- cukier puder
- szklanka 12% słodkiej śmietany
- płaska łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy

Trochę więcej niż połowę makaronu wykładamy na spód wysmarowanej masłem i posypanej bułką tortownicy. Mus brzoskwiniowy wykładamy na makaron. Na wierzchu rozkładamy pozostały makaron, wyrównujemy powierzchnię.
Sos: śmietanę dokładnie łączymy z jajkiem i proszkiem budyniowym, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, całość ubijamy, aż lekko się spieni. Gotowym sosem zalewamy makaron i od razu wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut do nagrzanego do temp. 200*C piekarnika. Podajemy, gdy wierzch jest lekko zarumieniony, a boki lekko odstają od formy.

Jeśli nie mamy gotowego musu możemy w bardzo prosty sposób go wykonać.
Brzoskwinie z puszki kroimy na drobne kawałki a potem miksujemy. Można dodać odrobinę cukru waniliowego.





5 komentarzy:

  1. apetycznie wygląda, ale nie lubię makaronów na słodko ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, bardzo bardzo mi miło :) a u Ciebie wszystko wyglada mega apetycznie :) dołączam do obserwatorów i mam nadzieje, ze sie odwdzieczysz, jesli blog Ci sie podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno skorzystam z przepisu ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam makaron i.. brzoskwinie ;)
    Trafiłaś z tym przepisem idealnie, a na dodatek nie jest zbyt trudny, więc chyba nie spalę kuchni! ;)

    Dodaję do obserwatorów i czekam na kolejne przepisy,
    pasujące do moich skromnych kulinarnych możliwości ^^

    W wolnej chwili zapraszam do siebie - akurat rozdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie :) ale pewnie ma duuużo kalorii ;d

    OdpowiedzUsuń